Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Zöld tea

A zöld tea gyorsan elterjedt az ősi Kínából, mivel polifenol tartalma segíthet a rák megelőzésében, élénkít, égeti a zsírt, jót tesz a szellemi tevékenységeknek. A zöld tea  kedvező élettani hatásai vitathatatlanok. Természetes antioxidáns forrás, és mindemellett feltölti a szervezetünket létfontosságú vitaminokkal és ásványi anyagokkal.  Fogyókúrához is ajánlott mivel az egyik legjobb zsírégető szer. Válasszon bátran a filteres vagy szálas kiszereléseink közül . 

Zöld tea

Minden tea azonos növénytől, a Camelia sinensistől származik, de mivel a termesztési, földrajzi körülmények, majd a feldolgozási metódusok is mások, végül a felhasználó vagy a fehér tea, vagy a zöld tea, vagy a fekete tea, és az oolong tea hatásait élvezheti. Minden tea más, és más miatt is szeretjük őket. A zöld tea leginkább arról ismert, hogy alacsony koffein tartalom mellett élénkít, serkenti az anyagcserét, növeli az agy éberségét, és akár még a fogyókúrához is hozzájárulhat.

A feltehetőleg Kínából származó teatípus kiváló antioxidáns így számos, az egészségünkre gyakorolt kedvező hatását figyelték meg.

 

A zöld teáról általában

A teacserjék a meleg éghajlatú tájakon fejlődnek a legideálisabban, de ezeken belül a hegyvidéki termőhelyek teái a legjobb minőségűek, mert ott lassabban fejlődnek ki az üde tealevelek.

A zöld tea leveleit kézzel szedik és a fehér tea mellett ez a típus a legkevésbé kezelt, feldolgozott, tehát a legtöbb hatóanyag érintetlen marad benne. A gazdag ízvilágú tea leveleit a szedés után finoman gőzölik, majd a puhává vált leveleket sodorják, és forró levegő segtségével kiszáírtják. Ezután készen áll, hogy a világ bármely pontjára szállítsák.

 

A kutatások szerint a zöld tea Kínából, Japánből, és India egyes területeiről indult hódító útjára. Kezdetben természetesen az uralkodók kedvelt itala vol, csak a magasrangúak fogyaszthatták. Ma is Kínában van a legfontosabb négy tea termelő régió, ezek: Jiangnan, Jiangbei, Dél-Kína és Délnyugat-Kína. Ez utóbbit tekintik a teakutatók a zöld tea eredendő származási helyének, és itt vannak a legjobb környezeti tényezők, de Jiangbei lett manapság a legnagyobb zöld tea termőhely.

 

A zöld tea egészségre gyakorolt hatásai

A zöld tea a többi teához hasonlóan magas polifenol, antioxidáns és flavonoid tartalmának köszönhetően kedvez az emberi szervezetnek, hiszen ezek a hatóanyagok a káros sejtfolyamatok ellen hatnak.

A polifenolok közül a zöld teákban sok a katekin, amelynek egyik összetevője az EGCG, ami kifejezetten rákellenes hatású.

De a zöld tea fogyasztása nemcsak tumorellenes hatása miatt javasolt, hanem jótékonyan hat az érrendszerre, a zsíranyagcserére, a vércukorra, de a “sima” fertőző betegségekkel szemben is ellenállóbb lehet a szervezet a rendszeres fogyasztás által.

 

Számos kutatás és tanulmány igazolja, hogy a teák hatóanyagi segítenek bizonyos betegségek megelőzésében, és akár a kezelésében is hatásosak lehetnek.

 

  • A rákellenes hatás eddig csak laboratóriumi körülmények között igazolt, ennek ellenére sok szakember gondolja, hogy az emberi testben is képes ezt a hatást elérni. A katekinek programozott sejthalált idéznek elő a rákos sejtekben, tehát pusztítják azokat, illetve serkentik a méregtelenítő enzimek működését. Az EGCG a C-vitaminnál is erősebb antioxidáns.

Kimagasló eredményekről számoltak be a petefészekrák, a vastagbélrák és a tüdőrák kockázatának csökkentésében.

  • A zöld teának immunrendszer erősítő hatást is tulajdonítanak, így könnyebben gyógyulunk a légúti betegségekből, vagy egyéb fertőzésekből.
  • Japán kutatások alapján a zöld tea növeli a csontok ásványi anyag sűrűségét, tehát a csontrendszerünk is erősebb, ellenállóbb lesz, később alakul ki csontritkulás, mert a kálcium, D-vitamin és foszfor könnyebben beépül.
  • Fontos kísérője a diétáknak, mivel a tea hatóanyagai a szervek közötti zsírszövet felhasználását segíti elő, azaz a viscerális zsír eltávolítását. Azt pedig a legtöbben már tudják, hogy a zsírpárnák nemcsak esztétikai okból károsak, hanem az említett, szerveket fedő voltuk miatt is - szervek elzsírosodása.
  • Élénkít, javítja az agyi funkciókat, serkenti a memóriát, lassítja az öregedési folyamatokat, kedvezően hat minden szellemi tevékenységre.
  • A polifenolok kedvezően hathatnak a szív- és érrendszerre

 

Így készítsük el a zöld teát

A zöld teáról érdemes tudni, hogy a tealevelek érzékenyek a fényre, hőre és levegőre, és a frissességük érdekében nem szabad a polcokon hónapokig tárolni őket, mert elveszíthetik gazdag hatóanyagaikat.

 

Az eredeti csomagolás mindig gondosan őrzi a tea tartalmát, de ezt megbontva a frissesség gyorsan romlik. 1-2 hónapnál tovább nem javasolt a tárolása, fogyasszuk el addig. A teákat mindig sötét, száraz, hűvös helyen érdemes tárolni, de hűtőbe ne rakjuk!

 

Az elkészítésnél, cskúgy, mint a fehér teák esetén, figyelni kell a víz hőmérsékletére. Míg a fekete teákat forró vízzel le lehet önteni, a zöld teát maximum 80 fokos vízzel ajánlott lassan felönteni. Ezt követően nem szabad sokáig áztatni a teát, mert akkor extrém erős íze lesz, amit nem biztos, hogy meg tudunk inni. 1-3 percig elég, ha állni hagyjuk.

Az elkészült italt ízesíthetjük gyömbérrel, mézzel és citrommal. A citromlé azért is hasznos, mert a benne lévő C-vitamin megnöveli a polifenolok hatékonyságát.