Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szájmaszk

Rendezés:

Szájmaszk, arcmaszk, FFP2, KN95, mi-micsoda?

A maszkok = részecskeszűrő félálarcok, másnéven eldobható légzésvédők, világszerte különböző szabályozás alá esnek. Ezen szabványok megkövetelnek bizonyos fizikai tulajdonságokat és teljesítményjellemzőket, annak érdekében, hogy a légzésvédők az adott szabványnak megfelelhessenek.

Járványügyi, vagy sürgősségi helyzetekben, az egészségügyi hatóságok gyakran hivatkoznak ezekre
a szabványokra a légzésvédőkre vonatkozó ajánlások megfogalmazásakor, jelezve például, hogy a lakosság egyes csoportjai az „N95, FFP2, vagy azzal egyenértékű” légzésvédőt használják.

Alapvetően hasonlóak a következő típusok az FFR teljesítménykövetelmények tekintetében:

FFP2 (Európa, EN 149:2001)
KN95 (Kína, GB2626-2006)
N95 (Egyesült Államok, NIOSH-42CFR84)
P2 (Ausztrália/ Új-Zéland AS/NZA 1716:2012)
Korea, 1. osztály (Korea KMOEL - 2017-64)
DS (Japán JMHLW -214. sz. bejelentés, 2018)

A szabványokban megállapított és a megfelelőségi vizsgálat során igazolt teljesítménykövetelmények alapján, ezek a légzésvédők várhatóan nagyon hasonló módon fognak viselkedni.

Ezek közül Magyarországon leginkább a következőkhöz juthatunk hozzá:

- FFP2 >= 94 % (megszűri a 0,3 mikrométeres részecskék ~94%-át)
- KN95 >= 95 % (megszűri a 0,3 mikrométeres részecskék ~95%-át)


FFP2, KN95, N95 maszkok

A legmagasabb védelmet ez a típus jelenti, melynél a három szám ugyan azt a szabványt jelenti: az amerikai szabványokban N95, a kínaiakban KN95, az európaiakban pedig FFP kategóriába sorolják. Az FFP kategória három alkategóriát foglal magába: FFP1, FFP2 és FFP3, melyeknél a szám a bennük található részecskeszűrő hatékonysága utal.

Működési elvük olvadt polimer magasnyomású levegővel több rétegnyi apró szállá préselésén alapszik. A szálak között szálló vírus- vagy szilikát részecskék nem tudnak tovább jutni a pálcika-jellegű szálakon, megszűrik a levegőt.

Egyszeri használatra tervezték ezt a típust is, egy plusz kitétellel, ugyanis nyolc óránál tovább nem ajánlott a viselése. Működési elvéből fakadóan a szálak közötti rések eltömődnek és nyolc óra viselést követően nehezebb a légzés az ilyen típusú maszkokban. A Szakáll viselése csökkenti a hatékonyságát, hiszen kevésbé tud illeszkedni az arcra. 

Egyszeri használatra lettek tervezve, zárt térben, sok ember között a legajánlottabb maszk típus.
Sajnos technológiájából adódóan hamarabb bemelegszik és vastagabb anyaga miatt jobban kell figyelni, hogy jól illeszkedjen.

A szelepes maszkokat elsődlegesen ipari környezetre tervezték. A szelepek a belégzést követően kinyílnak, kilégzésnél akadálytalanul engedik át a levegőt. Ebből kifolyólag egy szelepes maszk nem alkalmas a környezetünk védelmére, csak viselőjének belélegzett levegőjét szűri.


Mosható maszkok

Hatékonyságukat tekintve hasonlóak az orvosi maszkokhoz, anyagukat tekintve akkor hatékonyak, ha sűrű szövéssel rendelkeznek és minimum két réteg anyagból állnak. Rengeteg szabásminta elérhető, így sokan maguk készítik el saját textilmaszkjukat. Minden textilmaszk mosható, szárítógép használata nem ajánlott. Az ajánlás szerint minden használat után célszerű kimosni, így érdemes többet vennünk belőle.

Sebészeti és orvosi maszkok

A sebészeti maszkok talán a legismertebbek, hiszen több mint száz éve hétköznapi munkaeszköznek számítanak. Céljuk minimalizálni a beszéd és tüsszentés közben kiszóródó nyálcseppeket, ami azért fontos, mert sok esetben tünetmentesen is lehetünk vírus hordozók, így maszk nélkül terjesztők is.

Napjainkban a sebészeti maszkok papírszerű szintetikus hipoallergén anyagból készülnek, három rétegűek és nem tartalmaznak üvegszálakat. Rengeteg színben kaphatóak. Vékony anyaguk miatt kényelmesek, kevésbé melegszenek be, viszont tartsuk szem előtt, hogy egyszeri használatra lettek tervezve.

A sebészeti maszkok között találunk gyermekek részére tervezettet is, melyeket mintával nyomnak meg. Hatékonyságban ugyan olyanok, mint a felnőtt verzió, pusztán méretükben különböznek.

Az orvosi maszkok sok esetben négy rétegből készülnek, magasabban szűrik a belélegzett levegőt és steril csomagolásban kaphatóak, így alkalmazhatóak kórházi munkakörnyezetben is.