Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Multivitamin

A multivitaminok olyan komplex vitamin-készítmények, melyek többféle vitamint tartalmaznak. Erősítik az immunrendszert, javítják a fizikai kondíciót, segítenek az szervezet egyensúlyának fenntartásában. Számtalan terméket találunk a piacon, folyadék, por, kapszula, vagy tabletta formájában. A választék igen széles, válasszunk életkorunknaknemünknek és egészségi állapotunknak megfelelő terméket!

Rendezés:

Gal Multivitamin 30 adag, 20g +22,9g +17,3g

0 db (Beszerzés: 1-3 m.nap)
8.090 Ft 7.281 Ft
10%

GAL Multivitamin 90 adagos utántöltő

0 db (Beszerzés: 1-3 m.nap)
21.845 Ft 19.661 Ft
10%

GAL TITOK Multivitamin, 127g

0 db (Beszerzés: 1-3 m.nap)
13.990 Ft 12.591 Ft
10%

GAL+ Multivitamin, 30 adag

0 db (Beszerzés: 1-3 m.nap)
13.190 Ft 11.871 Ft
10%

A vitaminok és ásványi anyagok fontosságával mindenki tisztában van, sokan azt is tudják, melyik vitamin, milyen betegség megelőzésére hasznos. Ezek a vegyületek, szerves és szervetlen anyagok azonban a szervezetünkben együtt hatnak a biokémiai folyamatokra, együtt befolyásolják az élettani funkciókat. A vitaminok és nyomelemeknek tehát az együttes aránya sem mindegy. Ha az egyik kiürül, a másik is rosszul használódhat fel. Illetve egymás nélkül a szinergiát gyakorló anyagok kevésbé hatásosak. Ezért is érdemes az egységre, a harmóniára, a megfelelő arányokra koncentrálni, és multivitamint választani.

 

Miért van szükség a multivitaminokra?

A vitaminokat egyenként végig venni rengeteg időt venne igénybe, ugyanez igaz a nyomelemekre, a szervetlen ásványi anyagokra (kálium, kalcium, nátrium, magnézium, szelén, cink stb.), és az olyan kiegészítő vegyületekre, mint a hasznos zsírsavak (omega 3,6,9) vagy fehérjékre (kollagén) és aminosavakra.

 

A modern kor és a civilizációs hatások egy sor hiánybetegség kialakulását idézhetik elő, melyek súlyos esetekben végül civilizációs betegségekben öltenek formát. Ide sorolhatjuk a szív-érrendszeri megbetegedéseket, a stroke-ot, infarktust, a pánikbetegséget, a cukorbetegségek egy részét, és sajnos a daganatos megbetegedéseket is.

Az oxidatív stressz elkerülésére, a szabadgyökök megkötésére, az immunrendszerünk helyes működéséhez, a hormonháztartás egyensúlyának megtartásához, az idegrendszerünk védelmében, és természetesen az összes biológiai folyamatunk harmónikus működéséhez kellenek az előbb említett vitaminok, ásványi anyagok, kiegészítő tápanyagok.

A kényes egyensúly, a homeosztázis felborulásakor nem feltétlenül tudjuk, melyik vitaminból milyen mértékű hiány alakult ki. Éppen ezért a legjobb, ha komplex termékeket választunk, ezek pedig a multivitaminok, a különböző vitamin és ásványi anyag párosítások, vagy ezek variált változata egyén jótékony anyagokkal.

 

A vitaminokat természetesen a táplálék útján lenne a legjobb pótolni, ehhez azonban teljes értékű és helyes táplálkozásra van szükség. Manapság sokan diétáznak, fogyókúráznak, sportolnak, mások rengeteg stresszt nyelnek be, és ezek hatására a táplálékból nyerhető vitamin- és ásványi anyag pótlás nem elegendő.

 

Kinek, milyen multivitaminra van szüksége?

Multivitamin készítményt attól függően is választhatunk, hogy milyen az életvitelünk, milyen korúak, neműek vagyunk, vagy esetleg épp várandósak vagyunk, netán élsportolók.

 

Ha általánosan, a szervezet megtámogatása a cél, olyan készítményt válasszunk, amiben a vitaminok és ásványi anyagok többségének ajánlott napi adagja benne van. Jó, ha a multivitamin termék természetes forrásból készül és nem tartalmaz szintetikus színezőanyagokat, töltőanyagokat, összetevőket.

A multivitaminok mindenféle formában előfordulnak: gyerekeknek gumicukor, felnőtteknek kapszula, zselékapszula, nehezen nyelőknek por vagy folyadék. Érdemes a számunkra legmegfelelőbbet kiválasztani, amit könnyen beillesztünk a napi ritmusunkba.

A legfontosabb vitaminok és tápanyagok

Manapság nem mehetünk el amellett, hogy egy világjárvány befolyásolja árnyékolja be az egészséghez fűződő viszonyunkat. Éppen ezért az olyan vitaminok, melyek ténylegesen az immunrendszer alapkövet, nélkülözhetetlenek, akár még plusz bevitelben is, egy-egy multivitamin mellé!

Ilyen vitamin a D- és a C-vitamin, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Ezek őszi-téli időszakban cinkkel és szelénnel kombinálandók.

Gyermekek fejlődéséhez fontos még az A-vitamin magasabb bevitele, míg a kismamák az E-vitamin és a folsav pótlását tartsák észben.

A magnézium minden korban fontos, de a kamaszoknak és a stresszes életet élőknek különösen, ahogy a B-vitaminok is, melyek az idegrendszert támogatják.

 

30 éves kor felett mindkét nemnél kiemelt jelentősége van a kollagén és kalcium pótlásának, melyek sajnos rohamosan ürülnek ki a szervezetből.

 

A szellemi és kognitív folyamatok védelmében érdemes a ginkgo biloba hatóanyagát is keresni a multivitaminokban, de hasonlóan kedvelt gyógynövény a brahmi és az ashwagandha is. A ginzeng, a galagonya, a zöld és a fehér tea, illetve a fagyöngy szintén olyan növények, melyek jótékonyan hatnak az agyi vérellátásra és a vérnyomásra is.