|
A kókusz zsír a legjobb sütőolaj, melynek oxidációs pontja 198 C fok, a növényi olajok közül a legmagasabb. Ez azt jelenti, hogy hevítés esetén sem indít be káros oxidatív folyamatokat, vagyis kóros sejtburjánzást. A kókuszolaj 92 %-ban közepes lánchosszúságú telített zsírsavakból áll.
A kókuszolaj lehet finomított vagy szűz hidegen sajtolt.
A finomított kókusz zsír: Semleges ízű, illatmentes. Sütéshez főzéshez ideális. Nem befolyásolja az ételek ízét. Finomított kókuszolaj árak> A szűz hidegen sajtolt: Bőrápoláshoz, kozmetikai célra magasabb ára és gazdagabb beltartalma miatt, jellegzetes kókusz, illata van. Szűz kókuszolaj árak>
Rendszeres használata olyan zsírsavakat juttat a szervezetbe amilyen az anyatejben található, ez a laurinsav. A laurinsav jótékony hatással van az immunrendszerre. Az emberi szervezetben monolauránná alakul át, amelyet többek közt a herpesz, az influenza, a patogenetikus baktériumok, elpusztítására használ fel.
Étkezési célú felhasználása mellett számos területen alkalmazható. Molekuláris szerkezetének köszönhetően könnyen felszívódik a bőrbe anélkül, hogy zsíros foltot hagyna maga után. Bejutva a bőr mélyebb rétegeibe megerősíti a belső szöveteket. Ugyanígy a napsütés okozta károkat is képes csökkenteni. Közreműködik a hámszövetek eltávolításában, így bőrünk selymesebb, puhább lesz.
Hogyan készül a kókusz zsír
A kókuszdió rostos termésfalát kézzel vagy géppel hántják le, majd csontárját erős késsel általában kétfelé hasítják, és a kb. 50% vizet és 30-40% olajat tartalmazó táplálószövetét (kopra) kiszárítják. A kókuszzsírt a megtisztított, zúzott koprából főleg sajtolással és oldással vonják ki.
Fogyás kókusz zsírral
Az 1940-es években az amerikai farmerek az akkor még Amerikában olcsón beszerezhető kókuszolajjal próbálták felhizlalni sertéseiket. A hízókúra nem vált be: a disznók ahelyett, hogy hízásnak indultak volna, fogyni kezdtek, majd kifejezetten arányossá, szálkássá váltak. Így a farmerek abbahagyták a kókuszolaj adagolását és áttértek a kukorica-, valamint szójaolajra.
A kókuszolaj energiává alakul és nem zsírpárnává! A kókuszolaj zsírsavjai szerkezetüket tekintve alapvetően különböznek a többi étkezési olaj zsírsavjaitól. Az étkezési olajak általában hosszú szénláncú zsírsavakból tevődnek össze. A kókuszolajat ezzel ellentétben főként közepes szénláncú zsírsavak alkotják. Ezek a vékonybélből közvetlenül felszívódnak, így nem vesznek részt a zsíranyagcserében. Ehelyett közvetlenül felhasználódnak a a mozgást végző vázizmokban. Nem okoznak ugrásszerű emelkedést a vércukor szintjében. Így ez az energiaforrás akár cukorbetegek számára is teljesen biztonságos.
Kókusz olaj kozmetikai alkalmazási lehetőségi
Testápolás A szűz kókuszolaj gyorsan felszívódik, hidratálja a bőrt és jelentősen lassítja kiszáradását. A telített zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag olaj hamar a bőr részévé válik. Ajakápolás A hideg, a szél, vagy az UV-sugárzás az ajkak érzékeny bőrét könnyen kiszáríthatja. A kókuszolaj kellemes illatú, hatékony ajakápoló. Hajápolás A napsugárzás, vagy a szoba száraz levegője kiszárítja a hajat, amitől töredezett, fénytelen lesz. A kókuszolaj e problémákon is segít - használja hajpakolásként. Bőrkeményedés Tartós hidratáló hatása révén puhítja a bőrkeményedéseket, megakadályozza a bőr kirepedezését. Pattanások A kókuszolaj antibakteriális hatású, így amellett, hogy optimális működésre serkenti a bőrt, megakadályozza kisebb sérülések, vágások, pattanások elfertőződését. Fürdés Fürdőolajként használva ápolja a bőrt - tetőtől talpig. UV-védelem A kókuszolaj megvédi a bőrt az UV-sugárzás nap, mint nap jelentkező káros hatásaitól. Napozáshoz - bizonyos feltételeket figyelembe véve - kiválóan használható Borotválkozás Megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt.
Maszázs kókus olajjal>>
|